AMSTERDAM – Windows XP zal over drie jaar, in 2014, alle ondersteuning verliezen en dus onveilig worden. Momenteel draait 51 procent van alle computers op het besturingssysteem.

Dat meldt Stephen Rose, topman bij Microsoft, in een blog.

Windows XP bestaat inmiddels tien jaar en zal nog drie jaar ondersteund worden. Dan is het voor Microsoft echter genoeg geweest. Ook derden die software ontwikkelen voor computers zullen dan geen nieuwe versies meer uitbrengen voor het systeem, waarschuwt Rose.

Windows 7

Na Windows XP kwam Windows Vista dat voor veel problemen zorgde en door veel consumenten en vooral bedrijven genegeerd werd. Microsoft herpakte zich echter met Windows 7 dat verkooprecords heeft gebroken.

Inmiddels zijn binnen twee jaar vierhonderd miljoen licenties voor het besturingssysteem verkocht.

XP populair

Toch is Windows XP nog erg populair, het draait op ongeveer 51 procent van de computers wereldwijd. De populariteit van XP werd al eerder duidelijk toen de ondersteuning voor bepaalde Service Packs werd opgezegd.

Sinds 13 juli wordt Windows XP Service Pack 2 niet meer door Microsoft voorzien van de benodigde updates. In Nederland werken echter nog 800.000 mensen met de verouderde versie van Windows XP, zo bleek in maart 2011.

Windows 8

Microsoft verwacht dat XP over drie jaar echter een stuk minder populair is. Deze verwachting lijkt gegrond vanwege de opkomst van Windows 7 en de verwachte lancering van Windows 8 in 2012. Tegen 2014 is het bedrijf waarschijnlijk al bezig met een nieuwe versie van het besturingssysteem.

Hoe Microsoft gebruikers wil laten overstappen van XP naar Windows 7 of straks Windows 8 is echter niet bekend. Momenteel is Windows 7, ondanks de goede verkoopcijfers, goed voor 27 procent van de totale markt.

Vooral zakelijke gebruikers zijn huiverig over te stappen omdat zich in het verleden problemen hebben voorgedaan bij het updaten naar Windows XP.