DEN HAAG - Ziggo moet bij het verminderen van het aantal analoge tv-zenders ook de prijs van een kabelabonnement aanpassen.

Dit vindt SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk, die hierover dinsdag Kamervragen stelt aan minister Marja van Bijsterveldt (Media).

Van Dijk noemt het goed dat twaalf programmaraden bij het Commissariaat voor de Media protesteren over Ziggo, die het analoge tv-aanbod deze week terugbrengt van 30 naar 25 zenders zonder daarbij alle adviezen van de kabelraden op te volgen.

Hierdoor zijn de Duitse publieke zenders ZDF en WDR in Limburg uit het analoge pakket verdwenen en moeten de analoge kijkers in Den Haag het sinds kort stellen zonder BBC2 en BBC World.

Passief

Van Dijk: ''De minister is veel te passief en moet nu echt ingrijpen, want er is voldoende reden toe. De pluriformiteit van het zenderaanbod staat op het spel. Ziggo maakt het analoge pakket onaantrekkelijk om kijkers over te laten stappen naar digitaal, maar dat moet een vrije keuze zijn.''

Ziggo stelt dat het bedrijf zwaarwegende argumenten heeft gebaseerd op de Mediawet om deze adviezen niet op te volgen.

Wettelijk verplicht

De kabelmaatschappijen zijn wettelijk verplicht Nederland 1, 2 en 3 analoog door te geven, evenals één lokale en regionale zender en de twee Belgische publieke zenders. De programmaraden adviseren de kabelmaatschappijen over acht andere zenders.

Een woordvoerder van het Commissariaat voor de Media zegt dat Ziggo eerst de kans krijgt te reageren op de kritiek van de programmaraden, aanvankelijk schriftelijk en later in een hoorzitting.

Na de zomer volgt een besluit van de toezichthouder. Ziggo liet weten de uitspraak met vertrouwen tegemoet te zien.