HILVERSUM - Twaalf programmaraden stappen naar het Commissariaat voor de Media met klachten over analoge tv bij Ziggo.

"De kabelmaatschappij negeert stelselmatig de wettelijke adviezen van de programmaraden", zei een woordvoerder van de koepel van de kabelraden dinsdag.

Ziggo schroeft het aantal zenders in het analoge pakket terug van 30 naar 25. In Limburg verdwenen de Duitse publieke zenders ZDF en WDR uit het analoge pakket, in de regio Den Haag moeten kijkers het sinds kort stellen zonder BBC2 en BBC World.

Ziggo laat in een reactie aan NU.nl weten dat de adviezen helemaal niet genegeerd worden. "Tegen bepaalde adviezen hebben we zwaarwegende argumenten op basis van de Mediawet. Die adviezen leggen we dan ook naast ons neer."

Achterhaald

In totaal zijn er 61 programmaraden in Nederland. De programmaraad moet ervoor zorgen dat er een divers pakket op de kabel wordt doorgegeven. Volgens Ziggo is dit concept achterhaald.

"In de jaren tachtig en negentig was er sprake van schaarste op de televisiemarkt. Nu hebben we een enorme hoeveelheid aan tv-zenders en aanbieders. De oude functie van de programmaraden is niet meer relevant", aldus Erik van Doeselaar, woordvoerder bij Ziggo.

Dwang

''We hopen dat het Commissariaat voor de Media snel handhavend zal optreden en Ziggo dwingt om de zenders terug te plaatsen'', aldus de woordvoerder van de kabelraden. Volgens hem kijkt 40 procent van de Ziggokijkers nog met volle tevredenheid analoge televisie.

''Ze krijgen steeds minder zenders voor hetzelfde geld. Ze worden zo gedwongen om over te stappen op het digitale pakket.''

De kabelmaatschappijen zijn wettelijk verplicht Nederland 1, 2 en 3 analoog door te geven, evenals één lokale en regionale zender en de twee Belgische publieke zenders. De programmaraden adviseren de kabelmaatschappijen over acht andere zenders.

Digitale tv

Ziggo is altijd vrij duidelijk geweest dat het bedrijf toekomst ziet in digitale tv. Momenteel is het zo dat veel consumenten naast hun digitale abonnement nog analoge tv hebben voor bijvoorbeeld in de slaapkamer.

“Twee derde van onze klanten kijkt al digitaal. De kijker wil dus in toenemende mate profiteren van het veel betere en scherpere beeld”, aldus Van Doeselaar. “De ruimte die een analoge zender inneemt is vijf tot acht maal zo groot als voor een digitale zender. We kunnen dus veel meer digitale zenders doorgeven in plaats van analoge.”

Minderheid

Bij Ziggo kijkt volgens Van Doeselaar een minderheid van de klanten naar alleen analoge televisie en weegt de mening van de meerderheid zwaarder.  "Deze meerderheid wil meer digitale zenders en betere kwaliteit van digitale televisie."

Ziggo benadrukt dat de analoge kijker niet vergeten wordt. "De komende jaren zal het aanbod analoge zenders niet verdwijnen."