AMSTERDAM - De Amerikaanse markttoezichthouder gaat onderzoeken of Apple, Microsoft, Sony, RIM, Ericsson en EMC bij het bieden op patenten van Nortel Google bewust hebben buitengesloten.

Dat stelt een anonieme bron betrokken bij de plannen tegenover the Washington Post.

Nortel is een Canadees bedrijf dat failliet is gegaan en veel patenten relevant voor mobiel internet en smartphones in het bezit had. De bedrijven Apple, Microsoft, Sony, RIM, Ericsson en EMC hebben samen 4,5 miljard dollar neergeteld voor de patenten.

Google

Google wilde het pakket ook graag hebben, maar kon niet tegen de samenwerkende concurrenten op. De Amerikaanse markttoezichthouder zou volgens de Washington Post nu onderzoeken of de bedrijven Google bewust buiten de samenwerking hebben gehouden.

De patenten zijn van groot belang voor Google omdat het voor het mobiele besturingssysteem Android niet de rechten voor alle technieken heeft. Er lopen inmiddels rechtszaken vanuit Apple, Oracle en Microsoft tegen Google of tegen fabrikanten die Androidtoestellen op de markt brengen.

Zorgen

Eric Schmidt, topman en voormalig CEO van Google, uitte dit weekend kritiek op de groep bedrijven. Hij stelde dat ze drukker zijn met heel veel geld uitgeven aan patenten dan daadwerkelijk innovatieve dingen op de markt brengen.

“Ik maak me zorgen om de huidige situatie op de markt en ben teleurgesteld dat we daar beland zijn”, aldus Schmidt.

De Amerikaanse markttoezichthouder heeft nog geen commentaar gegeven op de geruchten rond een onderzoek.