'Geen noodzaak maximumtarief gsm-gebruik buitenland'

AMSTERDAM – T-Mobile gelooft niet in de noodzaak van maximumtarieven voor gsm-gebruik in het buitenland zoals de Europese Commissie deze week heeft voorgesteld. Vodafone heeft geen problemen met het voorstel, KPN houdt zich op de vlakte.

Dat blijkt uit een rondvraag van NU.nl langs de providers.

De Europese Commissie presenteerde deze week een plan waarmee de kosten voor gsm-gebruik - bellen, sms’en en internetten - in het buitenland in 2015 nagenoeg gelijk moeten zijn aan de kosten in het binnenland.

Zo wordt het maximumtarief verlaagd en worden ook de tarieven die providers elkaar rekenen voor toegang tot het netwerk aangepakt. Het voorstel gaat nu naar het Europees Parlement.

Geen noodzaak

T-Mobile stelt dat er geen noodzaak is voor EU-regulering op het gebied van roaming, het gsm-gebruik op een ander netwerk dan dat van de eigen aanbieder. “We zijn ervan overtuigd dat de telecommarkt concurrerend genoeg is om zelf maatregelen te nemen.”

Er zijn in de afgelopen maanden verschillende speciale bundels geïntroduceerd die goedkoop mobiel internet en ander gsm-verkeer mogelijk maken. Buiten die bundels moet echter fors meer betaald worden.

Tarieven

Mede daarom introduceert de Europese Commissie een maximumtarief van 50 cent per MB mobiel internet in 2014. Nu is dat vaak nog meer dan twee euro. Mobiel bellen in het buitenland gaat van 25 naar 24 cent per minuut. Sms’en van 11 naar 10 cent.

Door de tarieven die providers elkaar in rekening brengen ook te verlagen, hoopt de Europese Commissie de concurrentie op te drijven waardoor prijzen lager zullen uitvallen dan het maximumtarief.

Vodafone en KPN

Vodafone stelt zich prima te kunnen vinden in de tarieven die voorgesteld worden onder leiding van Eurocommissaris Neelie Kroes. “Sterker nog, je kunt nu al voor een fractie van dat bedrag internetten met je smartphone in het buitenland.” Ook KPN wijst daarop. Verder wil de provider niet ingaan op een eventueel standpunt.

Lees meer over:
Tip de redactie