AMSTERDAM – De rechtbank in Den Haag zal geen uitspraak doen in een kort geding dat auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft aangespannen tegen Nederland.FM wegens het gebruik van radiostreams.

De rechtbank meent dat het spoedeisende karakter ontbreekt. Dat toch grote verbazing van Buma/Stemra. “Wij zijn van mening dat een inbreuk op het auteursrecht altijd spoedeisend is.”

De organisatie beraadt zich op vervolgstappen.

Embedden

De rechters stellen dat het voor Buma geen spoedeisende zaak is om het te vorderen bedrag van Nederland.FM direct te ontvangen en dus wordt geen uitspraak gedaan over het feit of embedden een nieuwe openbaring van muziek is. Dat moet later worden uitgezocht.

Buma heeft in 2009 een tarief ingevoerd voor het embedden van radiostreams op internet. Na die tijd zijn er rekeningen gestuurd naar websites als Nederland.FM. Deze websites bieden streams van live radio aan op hun website zonder dat er betaald is voor de auteursrechten van de muzikanten.

Nederland.FM voert als verweer dat het embedden geen nieuwe openbaring is. Dat is een cruciaal vereiste voor het moeten betalen van licenties.

64.000 euro

Buma stelt van NederlandFM nog ruim 34.000 euro aan licenties tegoed te hebben. Daar komt overigens nog 30.000 euro aan wettelijke rente bij. Nederland.FM trekt 2,5 miljoen unieke bezoekers per maand.

De site verdient geld met advertenties en Buma zou, gebaseerd op het aantal radiostreams en bezoekers, recht hebben op 10 procent van de inkomsten. Dit geld wordt vervolgens voor een deel gebruikt om muzikanten te betalen voor het spelen van hun muziek.

'Terecht'

Jim Souren, eigenaar van Nederland.FM, laat in een reactie weten: "Het is terecht dat de rechter geen spoedeisend belang ziet, want al vanaf 2004 heb ik op mijn initiatief telkens contact gezocht en gehouden met Buma Stemra."

"De grote vraag of embedden van radiostreams een nieuwe openbaarmaking is, is echter onbeantwoord gebleven. Daar zit de hele internetwereld op te wachten." Souren wil nu, samen met Buma Stemra, aansturen op een bodemprocedure omdat hij vindt dat het beantwoorden van zo'n belangrijke vraag uitgebreid aandacht verdient.

Wanneer de rechtbank verwacht uitspraak te doen over of embedden een wederopenbaring is, is onduidelijk.