Visa en Mastercard blijven Wikileaks blokkeren

AMSTERDAM – Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard hebben donaties aan klokkenluidersite Wikileaks korte tijd toegestaan door een foutje. Inmiddels zijn alle betalingen weer geblokkeerd.

Dat bericht Webwereld.nl vrijdag.

Datacell, een bedrijf dat transacties verzorgd, is woest op de creditcardmaatschappijen en zal drie zaken starten tegen Visa en Mastercard. Wikileaks dreigde eerder deze week al met een rechtszaak.

Misverstand

Sinds Wikileaks in opspraak is geraakt door het onthullen van geheime overheidsinformatie hebben de bedrijven donaties geblokkeerd. Datacell ging er vanuit dat de blokkade onlangs opgeheven werd omdat donaties ineens weer doorkwamen.

Het bleek echter om een misverstand te gaan. Doordat Datacell een andere payment processor gebruikte, verdween de blokkade. Visa laat aan Webwereld.nl weten dat toen de fout ontdekt werd met spoed de stekker uit het betaalkanaal is getrokken.

Woest

Datacell is woest en start twee civiele rechtszaken wegens geleden schade en dient een antitrustklacht tegen Visa en Mastercard in bij de Europese Commissie. Visa en Mastercard hebben samen namelijk 95 procent van de Europese betaalmarkt in handen.

De advocaat van het bedrijf laat aan Webwereld weten dat de blokkade bewijs is dat de bedrijven een illegaal kartel vormen.

Lees meer over:
Tip de redactie