Angst om storing na nieuwe frequentie mobiel internet

AMSTERDAM – Kabelexploitanten en mobiele providers hebben afspraken gemaakt onder toeziend oog van minister Verhagen om storingen te voorkomen als gevolg van het beschikbaar stellen van meer frequenties voor mobiel internet.

Dat blijkt uit een brief van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken.

In 2013 zal mobiel internet ook gebruikmaken van de 800 MHz-band, nu wordt die nog gebruikt door Digitenne van KPN, de publieke omroep en als frequentie voor draadloze microfoons. Zij verhuizen naar een andere frequentieruimte.

Storingen

Als het gevolg van deze verhuizing waren verschillende partijen bang voor storingen in consumentenapparatuur die wordt gebruikt voor dienstverlening via de coaxkabel.

Verhagen heeft om de tafel gezeten met kabelexploitanten UPC, Ziggo en NLkabel en de huidige vergunningshouders van het spectrum voor mobiele communicatie (KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en Zigg4).

Afspraken

Uit deze gesprekken, waarin Verhagen geen besluiten nam maar een regierol voor zijn rekening nam, zijn afspraken gekomen. Verhagen schrijft: “In hoofdlijnen voorzien de afspraken erin dat zowel kabelexploitanten als mobiele telecomaanbieders een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op storing te verminderen.”

“De mobiele telecomaanbieders zijn eerstverantwoordelijk voor het oplossen van storingsgevallen die desondanks ontstaan.”

Voorzorgsmaatregelen

Als voorzorgsmaatregelen zullen partijen hun klanten voorlichten over het voorkomen van storingen en storingsbestendige apparatuur verspreiden. Daarnaast zorgen kabelexploitanten ervoor dat het aantal analoge zenders in de storingsgevoelige kanalen niet toeneemt en waar nodig wifi gebruikt wordt.

Verhagen heeft er bovendien voor gezorgd dat hij aanwijzingen kan geven om storingen te voorkomen en eventueel kan ingrijpen waar nodig.

Frequentieveiling

In 2012 worden de mobiele frequenties geveild. Dit betekent dat er ruimte wordt vrijgemaakt voor nieuwkomers op de mobiele internetmarkt en bestaande aanbieders (KPN, T-Mobile en Vodafone) mogelijk een deel van de frequentie verliezen. Deze nieuwkomers kunnen zich te zijner tijd bij de gemaakte afspraken aansluiten.

De veiling gaat om de 900 en 1800 MHz-band. De 800 MHz-band komt daarna bovenop de beschikbare frequenties en is volledig nieuw. Op ruimte in dit spectrum kunnen zowel bestaande als nieuwe aanbieders een bod uitbrengen.

De extra ruimte is nodig om het stijgende gebruik van mobiel internet op te vangen.

Lees een overzicht van de situatie rond de frequentveiling

Tip de redactie