BRUSSEL - Vrijheid op internet wordt een onderdeel van het EU-buitenlandbeleid. Dat heeft het Europees Parlement besloten.

Door deze stap wordt het beleid om landen buiten Europa aan te spreken, zodra zij internet of andere communicatiemiddelen gaan censureren.

Volgens initiatiefneemster en europarlementariër Marietje Schaake (D66) is de stap noodzakelijk om ook andere vrijheden te regelen.

"In Tunesië bijvoorbeeld worden momenteel de eerste stappen gezet om het internet te censureren. Voor de belofte van de revolutie is dat natuurlijk funest.''

''Financiële steun en sterkere handelsrelaties met nieuwe democratieën kunnen alleen tot stand komen als er geen censuur wordt toegepast'', vertelt de politica tegenover NU.nl Zij vindt internetvrijheid een essentieel onderdeel van democratie.

Geloofwaardig

Volgens de politica moet ook binnen de EU hard worden gewerkt aan het verdedigen van een open internet. “We kunnen onmogelijk geloofwaardig optreden als wereldspeler die internet vrijheid garandeert als we ons eigen huis niet op orde hebben. We hebben ook in Europa nog veel werk te doen”, stelt ze.

Op dit punt van internetvrijheid loopt Nederland momenteel voor op andere Europese landen. De Tweede Kamer nam recentelijk een wetsvoorstel aan dat het maken van onderscheid op internetverkeer of het filteren van verkeer verbiedt.

Aanbieders KPN en Vodafone hadden kort ervoor erkend de data van hun klanten te monitoren.