AMSTERDAM - Google gelooft dat er ruimte is voor meerdere sociale netwerken. Het bedrijf wil bovendien graag meer samenwerken met Facebook en Twitter.

Dat heeft topman en voormalig CEO Eric Schmidt gezegd op een conferentie in Idaho, meldt Reuters.

Volgens Schmidt is het nog te vroeg om te kijken hoe succesvol Google+ is. Het sociale netwerk van Google bestaat nu bijna twee weken, maar bevindt zich nog in een testfase met toegang op uitnodiging.

Belangstelling

Wel stelt de topman dat de belangstelling voor het netwerk enorm is. Volgens hem is vooral de functie videochat erg populair bij huidige gebruikers, en dan vooral bij jongeren.

Kritiek dat Google+ het zoveelste netwerk is en dat daar geen ruimte voor is, wijst Schmidt van de hand. Hij vindt dat Google een toegevoegde waarde heeft in de sociale markt en zou juist graag
samenwerken met concurrenten Facebook en Twitter.

Gesprekken

Zo heeft Google gesprekken gevoerd met Twitter om de eerdere samenwerking door te zetten. De bedrijven werden het echter niet eens. Voorheen leverde Twitter berichten van gebruikers aan Google dat daar een Realtime zoekmachine mee vormde.

Ook met Facebook zijn gesprekken gevoerd over de integratie van contacten tussen de twee netwerken. Facebook houdt de poot echter stijf en blijft bij het huidige beleid waarin contacten niet te exporteren zijn.

Bedreiging

Uit een poll op de Techrubriek van NU.nl blijkt dat van de ruim 2700
deelnemers 53 procent denkt dat Google+ een bedreiging kan zijn voor Facebook. Het netwerk met 750 miljoen leden lijkt daar zelf ook mee te zitten en blokkeerde onlangs een extensie in browser Chrome waarmee Facebookcontacten konden worden gebruikt in Google+.

Eerder deze week lanceerde Facebook in samenwerking met Skype ook videobellen in chatgesprekken.

Machtsmisbruik

Tot slot liet Schmidt in zijn toespraak weten dat recente onderzoeken naar vermeend machtsmisbruik van de zoekgigant toekomstige projecten en lanceringen niet in de weg zullen staan.