AMSTERDAM – Activistengroep Anonymous heeft servers van een Nederlands bedrijf dat mobiele internetdiensten levert, gehackt.

Dat wordt duidelijk uit een verklaring van Anonymous. Het bedrijf Nimbuzz levert instant messaging- en VoIP-diensten. Anonymous stelt dat het bedrijf meewerkt aan censuur.

Zo zou Nimbuzz de VoIP-diensten, waarmee gebeld kan worden over internet, soms uitschakelen. “Wij accepteren deze wijze van censuur van communicatie niet”, zo schrijft de groep. Anonymous heeft 120GB aan sourcecode van de servers gestolen. “We publiceren deze informatie niet, nog niet”, aldus de hackers.

Blokkeren

Tegenover Tweakers.net laat een woordvoerder van Nimbuzz weten dat het in sommige gevallen inderdaad de VoiP-functionaliteiten uitschakelt. Dat gebeurt in het geval een land dreigt met een gehele blokkade van de diensten.

“Door VoIP te blokkeren, kunnen we gebruikers nog wel de mogelijkheid bieden om instant messaging te gebruiken.”

Sourcecode

Volgens de woordvoerder worden vergelijkbare diensten, zoals Skype, in sommige landen ook geblokkeerd. Het gaat dan om landen als Syrië, Egypte en Turkije. De woordvoerder kan ook bevestigen dat Anonymous de sourcecode in handen heeft en daar een deel van gepubliceerd heeft.

Volgens Nimbuzz hebben de hackers geen toegang gehad tot gebruikersnamen en wachtwoorden.