AMSTERDAM – Apple heeft een klacht ingediend tegen Samsung bij de International Trade Commission (ITC). Voor het eerst worden de details van de beschuldigingen duidelijk.

In de afgelopen weken hebben Apple en Samsung verschillende aanklachten tegen elkaar ingediend. Details om welke patenten en toestellen het ging, bleven vaag.

Uit de nieuwe aanklacht bij de ITC wordt duidelijk dat het wat betreft Apple gaat om zes smartphones en twee tablets. De Galaxy S 4G, Fascinate, Transform, Captivate, Intercept en Infuse 4G zouden allen inbreuk maken op patenten.

Ook de eerste Galaxy Tab van Samsung en de opvolger de Galaxy Tab 10.1 worden door Apple beschuldigd van patentinbreuk.

Patenten

Apple maakt ook voor het eerst duidelijk om welke patenten het gaat. Er worden in de aanklacht vijf technische patenten genoemd en twee patenten rondom het ontwerp van de apparaten.

Het gaat om rechten op het gebied van aanraakschermen, plugins, multifunctionale knoppen en methodes om bepaalde beelden af te spelen op het scherm. Wat betreft de patenten rond het ontwerp verwijst Apple naar het uiterlijk van de iPhone 3GS en iPhone 4.

Rechtszaken

Het duurt naar verwachting nog zestien tot achttien maanden voor de ITC uitspraak kan doen. Apple heeft inmiddels ook een motie ingediend om de rechtszaak in de Verenigde Staten (VS) sneller te laten verlopen.

De twee bedrijven beschuldigen elkaar inmiddels in zes landen over en weer van het schenden van patenten en kopiëren van ontwerpen. Samsung heeft de eerste aanklacht inmiddels laten vallen om het gehele juridische proces te stroomlijnen.

In totaal zouden in alle rechtszaken vijftig patenten behandeld worden. De ITC kan alleen een eventueel importverbod toe- of afwijzen. Het instituut is niet gemachtigd boetes op te leggen.