Kroes presenteert aanpak kosten gsm-gebruik in buitenland

AMSTERDAM – Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft samen met de Europese Commissie de plannen gepresenteerd om de kosten van gsm-gebruik in het buitenland terug te dringen.

De plannen bestaan uit het invoeren van maximumtarieven naar klanten toe, maar ook uit het hanteren van maximumtarieven voor mobiel verkeer tussen verschillende providers.

De tarieven naar klanten toe lekten eerder al uit. Zo wil de Europese Commissie dat de prijs van 1 MB aan mobiel internet in het buitenland verlaagd wordt naar 50 cent in 2014, nu kost 1 MB aan data vaak meerdere euro's.

Mobiel bellen moet 24 cent per minuut gaan kosten, dat is nu 35 cent. Ook sms’en wordt iets goedkoper.

Bundels

Providers bieden wel al speciale bundels die het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland goedkoper maakt. Daarbuiten gelden echter nog hogere tarieven. Die wil Kroes ook aanpakken.

Concurrentie

Kroes wil met haar plannen ervoor zorgen dat het verschil tussen de kosten van gsm-gebruik in het binnen- en buitenland in 2015 nagenoeg verdwenen zijn. De Europese Commissie verwacht dat door toenemende concurrentie dit doel gehaald kan worden.

Om deze concurrentie op te drijven worden de tarieven die providers elkaar mogen rekenen voor gebruik van het netwerk een stuk lager. Zo hoeft bijvoorbeeld KPN een buitenlandse provider in 2014 nog slechts 10 cent per MB te betalen wanneer een klant van KPN internet via het netwerk van een buitenlandse provider. Nu ligt dat bedrag op 50 cent.

Meer providers

Bovendien wil Kroes dat klanten naast hun doorlopende abonnement een aparte bundel voor roaming, het gebruiken van een ander netwerk in het buitenland, kunnen afsluiten bij een willekeurige provider.

Hierdoor zouden providers gestimuleerd worden goedkopere roamingpakketten aan te bieden. De maatregel moet medio 2014 ingaan.

Het plan is doorgegeven aan het Europese Parlement dat later zal stemmen over het voorstel.

Lees meer over:
Tip de redactie