Microsoft ontvangt ook licenties voor Chrome OS

AMSTERDAM – Na licenties voor het gebruik van technieken waar Microsoft patenten op heeft in Android, zal Microsoft nu ook geld ontvangen voor producten met Chrome OS, het besturingssysteem van Google.

Dat blijkt uit een verklaring van Microsoft.

Het bedrijf heeft een overeenkomst gesloten met Wistron dat producten fabriceert voor onder meer Acer dat binnenkort met een Chromebook komt. Een Chromebook is een laptop met Chrome OS.

Dat is het besturingssysteem van Google voor op laptops, naast Chrome OS heeft Google ook Android voor op smartphones en tablets.

Vergoeding

Volgens de overeenkomst krijgt Microsoft een onbekend bedrag van Wistron bij het produceren van Chrome- en Androidproducten. Het gaat om tablets, mobiele telefoons, e-readers ‘en andere consumentenapparaten’.

Microsoft heeft inmiddels al verschillende deals gesloten met bedrijven omtrent het betalen van licenties voor het gebruik van Android. Het bedrijf achter Windows stelt dat Android, en nu dus ook Chrome OS, inbreuk maakt op patenten van Microsoft.

HTC en Amazon

HTC en Amazon bereikten eerder al een overeenkomst met Microsoft nadat het bedrijf een rechtszaak had aangespannen rondom het gebruik van Android. Een zaak tegen Barnes & Noble loopt nog. Vorige week werden bovendien twee nieuwe licentieovereenkomsten gesloten met kleinere bedrijven.

Samsung heeft in Nederland inmiddels de eerste Chromebook op de markt gebracht, of Microsoft ook achter dat bedrijf aangaat is niet bekend. Tot dusver heeft Microsoft ook Google zelf nog niet aangeklaagd terwijl de zoekgigant verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de systemen.

Lees meer over:
Tip de redactie