AMSTERDAM – Facebook blokkeert een extensie in de browser Chrome die contacten exporteert naar Google Contacts zodat die vervolgens gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld sociaal netwerk Google+.

Dat meldt de ontwikkelaar van de extensie. Met het programmaatje voor in de browser Chrome kunnen Facebookers gegevens als e-mailadressen en namen van hun contacten opslaan in Google Contacts.

Deze gegevens kunnen dan geladen worden in Google+, het sociale netwerk van Google dat onlangs gelanceerd werd. Facebook blijkt daar niet van gediend en heeft het programma geblokkeerd.

Exporteren

De ontwikkelaar werkt inmiddels aan een update die de problemen moet verhelpen. Momenteel zou een aantal gebruikers contacten niet kunnen exporteren.

Facebook is altijd huiverig geweest met het exporteren van contacten. Het laat gebruikers wel contactgegevens uit Hotmail en andere diensten importeren, maar de andere kant op is niet mogelijk zonder extra programma.

Ruzie

Google en Facebook ruzieden eind 2010 al eens over contacten. Google besloot, nadat Facebook de eigen contacten niet wilde vrijgeven, de import van Gmailcontacten te blokkeren. Facebook ontwikkelde vervolgens een tool die de blokkade omzeilt.

Het sociale netwerk heeft op de huidige zaak nog niet gereageerd, maar volgens Cnet is het programma dat de contacten exporteert in strijd met de algemene voorwaarden van Facebook.