Bijna helft smartphonegebruikers heeft WhatsApp

AMSTERDAM – Het gebruik van instant messaging-applicaties in het algemeen en van WhatsApp in het bijzonder neemt in Nederland fors toe.

Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

Inmiddels heeft 43 procent van de smartphone-eigenaren WhatsApp op de telefoon geïnstalleerd staan. Met WhatsApp kunnen gebruikers gratis berichten sturen over het internet. De applicatie is een bedreiging voor het sms-verkeer.

Bij eigenaren van de iPhone heeft zelfs 70 procent WhatsApp geïnstalleerd. Bij Androidgebruikers is dit 60 procent. In totaal heeft 51 procent van de mensen met smartphones een app voor instant messaging.

2,2 miljoen

Vier maanden geleden had nog slechts 30 procent van de Nederlanders met een smartphone de applicatie geïnstalleerd. In totaal staat WhatsApp nu op 2,2 miljoen smartphones. Slechts 3 procent geeft aan de app niet of nauwelijks te gebruiken.

De Nederlandse providers, met KPN voorop, hebben afgelopen maanden aangegeven een verminderde groei of zelfs daling van het sms-verkeer te zien door WhatsApp. VoIP-diensten waarmee gebeld kan worden over het internet bedreigen bovendien het belverkeer.

30 procent van de Nederlanders heeft een of meerdere applicaties voor bellen over internet. Het onderzoek is uitgevoerd onder 2500 Nederlanders tussen de 15 en 64 jaar.

Facebook populair

Facebook is de populairste app onder smartphonegebruikers, 48 procent heeft de applicatie geïnstalleerd. In totaal gebruikt 70 procent van de respondenten applicaties, een jaar geleden lag dat percentage op 50 procent.

WhatsApp is samen met Twitter de applicatie waar mensen het meest tevreden over zijn. 95 procent gaf aan WhatsApp ‘goed’ of ‘heel goed’ te vinden.

Netneutraliteit

KPN kondigde eerder dit jaar aan bepaalde applicaties extra te willen belasten. Na onenigheid stelde de provider dat WhatsApp gewoon standaard beschikbaar zou blijven bij een basis internetbundel.

Uiteindelijk besloot de Tweede Kamer een stokje te steken voor het gehele plan waardoor alle internetdiensten altijd beschikbaar moeten zijn en niet afgeknepen mogen worden. Providers kunnen wel extra geld vragen voor een hogere internetsnelheid of een grotere bundel wat betreft het aantal MB’s.

Hoe de nieuwe abonnementen van KPN en bijvoorbeeld vodafone, deze provider vraagt al extra geld voor VoIP, eruit gaan zien is nog niet bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie