AMERSFOORT - De animo voor het insturen van bruikbare beelden van inbrekers voor een website van de Vereniging Eigen Huis (VEH) valt dusdanig tegen dat de vereniging de opzet van de website wil veranderen.

Deze week overlegt zij met het Openbaar Ministerie om de site te gebruiken als landelijk platform voor (bewegende) beelden van onder meer inbraken en buurtvandalisme.

Dat liet een zegsman van de VEH dinsdag weten. Vorige maand lanceerde de vereniging het initiatief, waarbij foto's en camerabeelden van inbraken online konden worden gezet. Tot nu toe kreeg de vereniging ongeveer 100 inzendingen, vaak zonder aangifte.

Informatie ontbreekt

Ook ontbrak essentiële informatie, zoals over data en over wat er op de beelden te zien is. ''Het waren foto's en camerabeelden, maar ook verhalen op papier'', aldus de woordvoerder.

Daarnaast kreeg de VEH positieve reacties van verscheidene regionale politiekorpsen. Door samen te werken met politie en justitie hoopt de vereniging tegemoet te komen aan de waarschuwing van het College van Bescherming Persoonsgegevens (CBP) over het initiatief.

Persoonsgegevens

Het CBP zei daags na het begin van de website niet blij te zijn met het plan. ''Er zijn heldere regels over de bescherming van persoonsgegevens, waar dit soort beelden ook onder vallen'', stelde een zegsvrouw van het CBP toen.

Volgens de woordvoerder van de VEH bewandelt de vereniging daarom nu de weg via de politie. ''We spelen inzendingen door aan de politie en wachten met publiceren tot de beelden zijn vrijgegeven. Andersom kan de politie gegevens bij ons aandragen.''