AMSTERDAM – Vanaf 2014 mag het verbruiken van 1 MB aan mobiele data in het buitenland niet meer kosten dan 50 cent. Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wil de kosten van gsm-gebruik in het buitenland flink verlagen.

Dat er prijswijzigingen aan zaten te komen, was al langer bekend. Ook de beoogde maximumprijzen voor sms’en en bellen lekten al eerder uit.

Nu heeft the Financial Times echter ook de hand weten te leggen op de maximumtarieven voor roaming, mobiel internet in het buitenland. Volgens de krant mag een MB aan mobiel internet in 2014 niet meer dan 50 cent kosten.

In 2012 zou deze prijs al verlaagd worden naar 90 cent per MB. Momenteel betalen mobiele internetters zo’n twee euro per MB. Later deze week zouden de tarieven officieel bekendgemaakt worden.

Bellen en sms'en

Volgens eerder uitgelekte informatie zal een sms’je vanuit het buitenland in 2014 10 cent kosten, waar het nu 11 cent is. Mobiel bellen gaat 24 cent kosten. Nu is dat 39 cent.

Kroes wil dat de kosten voor gsm-gebruik in het buitenland op termijn gelijk zijn aan die binnen de landsgrenzen. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement.