TOKYO - De twee Japanse technologieconcerns Toshiba en NEC hebben maandag bekendgemaakt dat zij een nieuw DVD formaat aan het ontwikkelen zijn, op basis van een blauwe laser technologie, om meer data op een disc te kunnen zetten. Zo meldt CNN maandag.
CNN

Het nieuwe type DVD, dat begin 2003 klaar zal zijn, is compatible met de bestaande DVD systemen, die met een rode laser werken. Het zal echter niet compatible zijn met een andere standaard, dat ook met een blauwe laser werkt, "Blu-ray". Dit systeem wordt ontwikkeld door een consortium van Sony, Matsushita, Philips en Samsung.

Dreiging "Blue-ray"

Toshiba geeft aan op de hoogte te zijn van de dreiging van de "Blu-ray" technologie, maar denkt dat haar eigen technologie de standaard zal worden. "Het leek ons het beste om te zorgen dat onze technologie compatible is met de bestaande spelers", aldus Toshiba.

27 gigabyte

Het nieuwe type DVD biedt veel mogelijkheden. Zo kan er bijvoorbeeld 13 uur video op een schijfje worden gezet. De opslagcapaciteit van het nieuwe medium zal 27 gigabyte bedragen, hetgeen aanzienlijk meer is dat de capaciteit van de huidige DVDs van 4,7 gigabyte.