DEN HAAG - De telecombedrijven KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hebben mogelijk de wet overtreden bij het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI), een technologie waarmee na te gaan is wat mobiele internetters doen.

Dat is gebleken na onderzoek van de toezichthouder OPTA.

Er zijn geen aanwijzingen dat e-mailberichten van abonnees zijn gelezen of verstuurde foto's zijn bekeken. Wel is vastgesteld dat de bedrijven kennis nemen van meer informatie dan nodig is voor de afhandeling van het internetverkeer.

Bescherming persoonsgegevens

Hiermee is mogelijk het zogenoemde communicatiegeheim in het geding en de zorgplicht die hen verplicht goed om te gaan met de bescherming van persoonsgegevens.

De voorlopige bevindingen van de OPTA worden beschikbaar gesteld aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat een eigen onderzoek doet naar de kwestie. Deze resultaten worden door de OPTA weer gebruikt om indien nodig handhavend op te treden.

Internetexpert Danny Mekic wees eerder tegenover NU.nl al op het feit dat providers mogelijk in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens en het Wetboek van Strafrecht handelen door DPI überhaupt toe te passen.

Reactie KPN

KPN laat in een reactie weten blij te zijn dat bevestigd is dat berichten niet gelezen worden en gesprekken niet afgeluisterd. "Uiteraard zal KPN ook aan het nieuwe onderzoek van CBP alle medewerking aan verlenen, net als bij het OPTA-onderzoek", aldus de provider.

"Wij zijn ons zeer bewust van het belang dat klanten aan privacy hechten en we houden ons aan de wet- en regelgeving."

Vodafone stelt het onderzoek 'met interesse' te volgen, "maar zolang het onderzoek nog aan de gang is, doen we er verder geen uitspraken over.''

Tele2

Tele2 zegt zelf netwerkinstrumenten te gebruiken om inzicht te houden in de informatiestromen op haar netwerk om deze te kunnen optimaliseren.

"Doel hiervan is om optimale beschikbaarheid van het netwerk te garanderen voor onze gebruikers en overbelasting te voorkomen. Deze netwerkinstrumenten worden niet zodanig gebruikt dat hierdoor de privacywetgeving in het gedrang komt."

"Tele2 vindt het goed dat de OPTA onderzoek doet op naleving van de wetgeving, maar is van mening dat de onduidelijke en tendentieuze berichtgeving in de media wellicht onnodig onrust opwekt bij consumenten.''

Verhagen

Minister Maxime Verhagen is blij dat OPTA zo snel heeft gehandeld. "Ik hecht er sterk aan dat duidelijk wordt wat er gebeurt en gebeurd is bij het gebruik van data-analysetechnieken, en of hierbij de regels overtreden zijn." 

Indien zou blijken dat er regels overtreden zijn, wil Verhagen dat hiertegen wordt opgetreden. "Om die reden is het van groot belang dat dit zorgvuldig en grondig wordt uitgezocht.''

Zorgen

Vorige maand kwamen telecombedrijven onder vuur te liggen nadat bekend was geworden dat ze gebruikmaken van DPI. Er waren zorgen ontstaan dat de bedrijven de privacy zouden hebben geschonden van klanten. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om de inhoud van berichten van klanten te lezen.

Met DPI zouden de telecombedrijven in kaart willen brengen welke klanten op hun smartphone gebruik maken van toepassingen zoals WhatsApp of Skype. Met deze programma's kunnen mensen chatten of bellen via internet. Dat is nadelig voor telecombedrijven omdat hierdoor inkomsten uit bellen en sms-en teruglopen.

Netneutraliteit

Telecombedrijven dachten erover na om hogere tarieven te gaan vragen aan consumenten die dergelijke diensten gebruiken op hun smartphone, of deze te blokkeren. Maar vorige week stak de Tweede Kamer hier een stokje voor. In de nieuwe Telecomwet wordt vastgelegd dat dit niet mag.

Het OM onderzoekt momenteel ook of telecombedrijven hun boekje te buiten zijn gegaan. Het gaat om een oriënterend onderzoek, dat kan worden gevolgd door een strafrechtelijk onderzoek.