AMSTERDAM - De Amerikaanse Motion Picture Association (MPAA) steunt de plannen van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) voor een downloadverbod.

Dat meldt het ministerie na een gesprek met MPAA-voorzitter C.J Dodd die zes grote Hollywood filmproducenten vertegenwoordigt.

De MPAA steunt de benadering van Teeven die eerder dit jaar een downloadverbod voorstelde in zijn Speerpuntenbrief. Downloaden zou dan verboden worden, maar incidentele downloaders worden in dat geval ontzien.

Blokkeren

In het plan zouden rechthebbenden providers kunnen vragen bepaalde websites te blokkeren voor een gebruiker. Zowel Dodd als Teeven hopen dat de plannen ook elders in Europa worden uitgevoerd.

In Nederland moet de Tweede Kamer zich nog over het voorstel buigen. Voorlopig is nog onduidelijk wat met kleine en grote downloaders bedoeld wordt.

Legaal aanbod

De voorzitter van MPAA meent dat auteursrechten in een digitale omgeving alleen effectief beschermd kunnen worden als consumenten toegang hebben tot aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke legale alternatieven.

Teeven gaf aan dit met hem eens te zijn. In Nederland verwachten aanbieders van video on demand-diensten dit jaar een toename van de vraag naar programma's met 35 procent, aldus het ministerie. De totale opbrengst zou dan uitkomen op 135 miljoen euro