AMSTERDAM –  Microsoft heeft een overeenkomst gesloten met Velocity Micro voor het gebruik van
technieken waar Microsoft patenten op heeft. De technieken worden gebruikt in Android dat draait op de Cruztablet en e-reader van het bedrijf.

Dat maakt Microsoft woensdag bekend.

Het is het tweede bedrijf in een week tijd dat Microsoft zal betalen voor elk Androidapparaat dat verkocht wordt. Velocity Micro ontwikkelt een serie producten met de naam Cruz. Op de tablets en e-readers van het bedrijf draait Android, in dat besturingssysteem wordt volgens Microsoft inbreuk gemaakt op patenten.

Rechtszaken

Microsoft is al langer bezig met het afsluiten van licenties voor het gebruik van technieken waarop het bedrijf patenten heeft. Producenten van Androidtoestellen worden bij het weigeren van een dergelijke licentie ook regelmatig, met succes, aangeklaagd door Microsoft.

Na HTC en Amazon werd dit jaar ook Barnes & Noble vanwege hun e-readers en het gebruik van Android voor de rechter gesleept, die zaak loopt nog. Een rechtszaak tegen Google, het bedrijf achter Android, is nog niet gestart.

Bedragen

Welk bedrag Velocity moet betalen is niet bekend. In mei doken er geruchten op dat HTC voor elk verkocht Androidtoestel vijf dollar moet betalen aan Microsoft.

In de zaak tegen Barnes & Noble ging het om technieken die het mogelijk maken verschillende tabbladen te gebruiken, sneller te internetten en om een techniek die communicatie tussen documenten en e-books mogelijk maakt.

Of het in het geval van Velocity om dezelfde technieken gaat is niet bekend.