RIJSWIJK - De Belgische consumentenbond Test-Aankoop dagvaardt de platenmaatschappijen EMI, Sony, BMG en Universal Music. De organisatie wil dat platenmaatschappijen stoppen met het beveiligen van cd's tegen kopiëren.

Test-Aankoop constateert dat consumenten cd's van de betrokken maatschappijen niet goed kunnen afspelen in bijvoorbeeld hun autoradio en computer. Dat komt door de kopieerbeveiliging. Bovendien vindt de organisatie de kopieerbeveiliging onrechtmatig: in de Belgische wet staat volgens de organisatie dat elke consument voor eigen gebruik één kopie mag maken van een cd. Test-Aankoop kreeg klachten over onder meer cd's van Helmut Lotti en Shakira.

De consumentenorganisatie vroeg in februari 2003 al een verbod van de beveiligingstechnieken en drong aan op een tussenkomst van de Belgische minister van Economie. Dat leidde echter niet tot veranderingen.

De Nederlandse consumentenbond steunt het initiatief van de Belgische collega's. "We volgen de kwestie met interesse. Of het voor ons aanleiding is om zelf ook een zaak te beginnen, is nog niet te zeggen", meldde een woordvoerder maandag.

De NVPI, de branchevereniging voor de entertainmentindustrie, is het niet eens met Test-Aankoop. "Je mag weliswaar een cd kopiëren voor eigen gebruik, maar je hebt er geen recht op. Uit een rechtszaak in Frankrijk is gebleken dat fabrikanten hun eigen materiaal wel degelijk mogen beveiligen. De laatste jaren zijn er trouwens niet zoveel problemen met het afspelen van cd's, we krijgen ongeveer tien klachten per maand."

"Afspelen van een cd die je net gekocht hebt, moet natuurlijk wel altijd kunnen. In Nederland zijn de cd's met kopieerbeveiliging duidelijk herkenbaar aan een logo. Bovendien zijn er goede afspraken met winkeliers, die klanten met een niet-afspeelbare cd een ander exemplaar geven", aldus de NVPI.