AMSTERDAM – Telfort gaat per 1 juli de prijzen van mobiel internet voor telefoons en voor laptops en tablets aanpassen. De provider die gebruikmaakt van het netwerk van KPN voert onder meer datalimieten in.

Dat maakt Telfort woensdag bekend.

Voorheen konden klanten voor 9,95 euro per maand onbeperkt internetten met een snelheid van 768 Kbps. Voor 14,95 euro werd de snelheid verhoogd naar 1,5 Mbps.

Nieuwe bundels

Bij de nieuwe bundels is meer keus wat betreft snelheden en datalimiet. Zo is een bundel van 200MB met een snelheid van 1 Mbps verkrijgbaar voor 6,95 euro per maand. 1GB aan internet met een snelheid tot 3,6 Mbps kost 10,95 euro en de hoogste bundel is 1,5GB met ook tot 3,6 Mbps snelheid en kost 15,95 euro.

Buiten de bundels betalen gebruikers 5 cent per MB.

Duurder en goedkoper

Telfort wijst er in een verklaring op dat de wijziging voor sommige klanten een prijsverhoging, maar voor andere een prijsverlaging betekent. Zo zijn kleine gebruikers potentieel stukken goedkoper uit omdat ze kunnen kiezen voor een bundel van 200MB.

Grootgebruikers zijn bij een verbruik van 2GB en de grootste bundel van 1,5GB voor 15,95 euro nog eens 25 euro kwijt aan losse datakosten en betalen in totaal dus 40,95 euro aan mobiel internet. Verreweg het grootste deel van de mobiele internetters komt overigens niet boven de 1GB uit.

De nieuwe prijzen gelden niet voor de lopende abonnementen.

KPN

De provider is een dochter van KPN en maakt gebruik van het netwerk van het bedrijf. KPN liet eerder dit jaar weten in de zomer met nieuwe abonnementen te komen die meer gericht zijn op mobiel internet. KPN wilde bepaalde mobiele internetdiensten duurder maken dan anderen, maar de Tweede Kamer stak hier een stokje voor.

Hoe de nieuwe abonnementen er nu gaan uitzien is niet bekend. Telfort bevestigt in de verklaring alleen dat er later deze zomer volledig nieuwe abonnementsvormen komen die aansluiten op de forse toename van mobiel internetgebruik.

Groei data

Telfort heeft besloten nu toch voor een paar maanden nog een wijziging door te voeren omdat de abonnementen op gezette tijden veranderen. Bovendien, zo laat de provider desgevraagd weten, wilde Telfort ingrijpen vanwege het groeiende dataverkeer.

"We zien heel duidelijk dat onze klanten een duidelijke kostenopbouw willen, snelheid belangrijker zijn gaan vinden en meer inzicht willen in hun datagebruik. Dat bieden we nu", aldus een woordvoerder.

Netneutraliteit

Telfort voldoet met de nieuwe internetbundels precies aan de eisen van de Tweede Kamer. Prijsverschil mag door providers toegepast worden op datagebruik en snelheid, niet op specifieke internetdiensten.

Deze eis is vastgelegd in de Telecomwet. Nederland is daarmee het tweede land wereldwijd dat netneutraliteit in de wet heeft opgenomen.