AMSTERDAM – Google heeft het langverwachte eigen sociale netwerk gelanceerd. Google+ is nog slechts voor een testgroep beschikbaar en alleen op uitnodiging te bereiken, maar de eerste stap is gezet.

Dat blijkt uit een blogpost van Google en de website Google.com/+.

De zoekgigant laat weten dat Google+ zich richt op het delen van informatie en foto’s. Dit delen via het web moet dan zoveel mogelijk lijken op dingen delen in het echte leven.

Gericht en controle

“We willen het mogelijk maken om bijvoorbeeld je babyfoto’s heel gericht met je familie te delen, kroegfoto’s met je studievrienden en willen gebruikers met voetbalvrienden laten terugblikken op de laatste wedstrijd”, aldus Google.

Op deze manier hoopt het bedrijf mensen meer controle te geven omdat er volgens Google nu vaak bewust veel te weinig of juist te veel gedeeld wordt.

Geruchten

Al sinds 2010 gaan er hardnekkige geruchten over een sociaal netwerk van Google. Een echt eigen sociale website heeft het bedrijf echter nooit gelanceerd. Wel werden de afgelopen tijd sociale elementen aan de zoekmachine toegevoegd zoals de +1-knop vergelijkbaar met de like-knop van Facebook.

Op internet is inmiddels de eerste kritiek ontstaan op het sociale netwerk van Google. Zo stellen critici dat een sociaal netwerk niet gesloten zou moeten zijn en niet alleen op uitnodiging voor een kleine testgroep te gebruiken zou moeten zijn.

Meer delen

Google verwacht dat mensen via Google+, dat nu nog als ‘project’ aangemerkt wordt, meer gaan delen dan op andere netwerken. “Het is eng om elke opmerking met meer dan honderd ‘vrienden’ te delen. Het is een publiek optreden. We delen nu vaak minder omdat we bang zijn dat iedereen het ziet.”

Het bedrijf wijst op het feit dat we in het echte leven onderscheid maken tussen vrienden en familie en zelfs binnen deze groepen, maar dat we deze nuance online verliezen. In Google+ kunnen gebruikers daarom zogeheten Circles aanmaken, een netwerk binnen het sociale netwerk.

Interesses en beschikbaarheid

Een ander onderdeel van Google+ is Sparks, dat gepresenteerd wordt als een sociale zoekmachine binnen het sociale netwerk. Gebruikers kunnen zoeken op interesses zoals mode en krijgen dan automatisch relevante video’s, foto’s en artikelen die vervolgens gemakkelijk gedeeld kunnen worden met een geïnteresseerde groep.

Daarnaast kunnen gebruikers inloggen bij een Hangout, een soort verzamelplek voor mensen die op dat moment beschikbaar zijn. Volgens Google is het vervelend dat we tegenwoordig iedereen via instant messaging-diensten kunnen aanspreken terwijl we niet weten of de persoon écht beschikbaar is.

Wanneer een gebruiker zich in een Hangout meldt, geeft hij of zij aan tijd te hebben om te praten. Ook is het mogelijk om een videogesprek te starten met meerdere personen.

Mobiel

Uiteraard voegt Google ook de verwachte mobiele functionaliteiten toe aan Google+. Foto’s uploaden en berichten ontvangen en versturen is uiteraard mogelijk. Daarnaast heeft Google een duidelijke focus op locatie.

Tot slot waarschuwt Google de gebruikers die op uitnodiging van anderen zijn binnengekomen dat het het sociale project in een testfase zit en dus nog wat kinderziektes kan bevatten. De reden om het als een besloten test te lanceren is volgens Google zodat gekeken kan worden hoe het project functioneert buiten de muren van het bedrijf.

Google lanceert sociaal netwerk