AMSTERDAM – Het KNMI gaat later dit jaar gebruikmaken van een supercomputer om betere weersvoorspellingen te kunnen doen. Ook kunnen veranderende weersomstandigheden eerder waargenomen worden.

Dat maakt de meteorologische dienst dinsdag bekend.

De supercomputer wordt geleverd door het Europese computerbedrijf Bull en is veertig keer sneller dan de computer waar het KNMI nu gebruik van maakt. De computer is zeer geschikt voor onderzoek naar klimaatverandering, aldus het KNMI.

Belangrijke rol

“Supercomputers spelen een belangrijke rol bij weersverwachtingen. Het KNMI en andere meteorologische instituten verzamelen dagelijks veel informatie over temperatuur, windrichting en -snelheid, luchtdruk, neerslag en hoeveelheid zonneschijn”, legt het KNMI in een verklaring uit.

“Al die gegevens komen in modellen die door een supercomputer worden doorgerekend. Dankzij de modellen kan het KNMI vervolgens een weersverwachting opstellen. Hoe sterker de rekenkracht van een computer, hoe nauwkeuriger het weerbericht en hoe sneller het te maken is.”

De nieuwe supercomputer beschikt over 9,5 Terabyte aan werkgeheugen en heeft 4752 cores. Een normale computer beschikt over twee of vier cores.