BRUSSEL - De Franse zoekmachine 1PlusV wil zijn Amerikaanse concurrent Google aanklagen voor een bedrag van 295 miljoen euro vanwege machtsmisbruik.

Dat heeft het Franse bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Google zou misbruik maken van zijn dominante positie door toegang tot allerlei informatie af te schermen, waardoor er voor andere bedrijven geen eerlijke concurrentie mogelijk is.

Eerder diende softwaregigant Microsoft hierover een aanklacht in bij de Europese Unie. De beschuldigingen hebben inmiddels geleid tot een onderzoek door de Europese Commissie.

Meer onderzoeken

De positie van Google wordt ook al onderzocht in Frankrijk na eerdere klachten. Sinds de uitbreiding van de diensten van de zoekgigant klagen concurrenten dat Google zich schuldig zou maken aan concurrentievervalsing.

Er zijn ook klachten vanuit Duitsland en het Verenigd-Koninkrijk. Vorige week werd bekend dat een aantal Amerikaanse staten en de Amerikaanse markttoezichthouder onderzoek doen naar Google. De zoekgigant zou zoekresultaten van concurrenten bewust minder relevant maken, Google ontkent dit en werkt mee aan alle onderzoeken.