AMSTERDAM – Filmmaatschappijen uit Hollywood proberen provider BT via een Britse rechter te dwingen Usenetwebsite Newzbin te blokkeren. De zaak lijkt op de situatie rond Stichting Brein, Ziggo en the Pirate Bay van 2010.

Britse media maken maandag melding van een zaak aangespannen door the Motion Picture Association en the Film Distributor’s Association.

De maatschappijen vragen een rechter om de grootste provider van Groot-Brittannië te verplichten Newzbin te blokkeren voor alle klanten. Newzbin biedt leden links naar films, televisieprogramma’s, muziek en software.

Onacceptabel

Eerder bepaalde een rechter al dat Newzbin vewijzingen naar illegaal materiaal aanbiedt en daarom offline moet. Hetzelfde gebeurde eerder met the Pirate Bay in Nederland. Beide website weigeren tot dusver offline te gaan.

Omdat de website Newzbin nog steeds bereikbaar is, besloten de filmmaatschappijen het op een andere manier te proberen. Volgens hen is de bereikbaarheid van Newzbin onacceptabel. BT, de provider met 5,6 miljoen klanten, wil alleen bevestigen dat het bedrijf binnenkort in de rechtbank zal verschijnen.

Ziggo vs Brein

De zaak doet denken aan een situatie in Nederland in 2010. Stichting Brein verzocht Ziggo om the Pirate Bay te blokkeren nadat de website weigerde zichzelf uit de lucht te halen na een uitspraak van een rechter.

Ziggo weigerde het verzoek waarna Stichting Brein de provider zonder succes voor de rechter sleepte. De rechter oordeelde dat gebruikers van de site eerst veroordeeld moesten worden voordat er tot blokkering overgegaan zou worden.

Brein is het niet eens met het vonnis en is een bodemprocedure gestart, de volgende zitting staat gepland op 11 november.

Censuur?

Brein zag Ziggo als testcase voor andere providers. De filmmaatschappijen geven aan het Britse BT, dat ooit eigenaar was van Telfort, uitgekozen te hebben omdat het de grootste provider in Engeland is.

Het blokkeren van websites via providers is controversieel omdat het in de buurt komt van censuur. Brein is het daar overigens niet mee eens. "Het blokkeren van toegang tot een onrechtmatige site is geen censuur."