DEN HAAG - Telecombedrijf KPN rekent te hoge tarieven voor de kosten die het bedrijf maakt om zijn wijkcentrales voor concurrenten aan te passen voor hun breedbandinternetdiensten. Dat heeft Opta woensdag bepaald.

Het beschikbaar stellen van ruimte en faciliteiten die nodig zijn om die apparatuur aan te sluiten, wordt collocatie genoemd. De concurrent moet hiervoor een eenmalig collocatietarief betalen.

De telecomtoezichthouder heeft in een geschil tussen internetaanbieder BaByXL en KPN nieuwe tarieven vastgesteld. Die bedragen ongeveer 45 procent van de tarieven die KPN oorspronkelijk aan BaByXL in rekening bracht. Een Opta-woordvoerder wilde niet zeggen om hoeveel euro's het precies gaat.

Periodiek

Het gaat hier om de tarieven voor de eenmalige inrichtingskosten voor aansluiting en installatie. De toezichthouder buigt zich nog over de periodieke tarieven voor huur en elektriciteit. De Opta zal zich dit voorjaar hierover uitspreken.

Een jaar geleden werd KPN ook op de vingers getikt voor het collocatietarief dat werd berekend aan concurrent Versapoint, een dochterbedrijf van Versatel.

/NETOpta tikt KPN weer op de vingers