ROTTERDAM - Google heeft bevestigd dat de Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission), een onderzoek is gestart naar de handelspraktijken van het bedrijf. Google heeft hierbij medewerking toegezegd.

Donderdag berichtten Amerikaanse media dat Google onderwerp zou zijn van verschillende overheidsonderzoeken. Deze onderzoeken zouden zich richten op een mogelijk misbruik van een machtspositie die het bedrijf binnen de zoekmarkt zou hebben.

Google heeft inmiddels in een verklaring bevestigd dat zij van de FTC te horen heeft gekregen dat de toezichthouder een onderzoek is begonnen. "We respecteren het onderzoek door de FTC en zullen er volledig aan meewerken," zo is in de verklaring te lezen.

In de verklaring stelt Google echter dat het 'vooralsnog onduidelijk is wat precies de aanleiding voor het onderzoek is' maar dat het bedrijf de uitkomsten 'vol vertrouwen' tegemoet ziet.

Andere onderzoeken

The Wall Street Journal berichtte donderdag dat naast de FTC ook ten minste drie Amerikaanse staten onderzoek zouden doen naar de zoekgigant. Google is hier in zijn verklaring echter niet op ingegaan.