AMSTERDAM – Dat netneutraliteit nu in de wet is vastgelegd betekent niet dat KPN, Vodafone en T-Mobile geen voorrang meer mogen geven aan bepaalde diensten. Zo zal de kwaliteit van VoIP niet per se in het geding komen.

Dat stellen D66 en PVV desgevraagd tegenover NU.nl.

Woensdag nam de Tweede Kamer unaniem een nieuwe Telecomwet aan waarin onder meer netneutraliteit is vastgelegd.

Dit gebeurde onder andere naar aanleiding van plannen van KPN om voor bepaalde mobiele internetdiensten extra geld te vragen. Vodafone doet dit al. Als de wet door de Eerste Kamer is aangenomen mogen providers internetverkeer niet meer blokkeren, afknijpen of voorrang geven.

Uitzondering

Op dat laatste punt is echter een uitzondering gemaakt die de bovengenoemde partijen toelichten. “Op het moment dat het rustig is op het netwerk is er geen enkel probleem, dan kunnen alle diensten maximaal benut worden”, aldus Kees Verhoeven, Kamerlid voor D66.
“Bij drukte mag er door providers ingegrepen worden om bijvoorbeeld internettelefonie (VoIP red.) te kunnen laten blijven werken.”

Bij VoIP-diensten als Skype wordt namelijk soms gebruik gemaakt van de Quality of Service-techniek (QoS). Daarbij krijgt bijvoorbeeld VoIP-verkeer voorrang om de kwaliteit te garanderen. Deze kwaliteit hoeft dankzij de nieuwe wet dus niet achteruit te gaan.

Capaciteit

PVV sluit zich bij D66 aan. Verhoeven plaats overigens nog een kanttekening: “Uiteraard is de provider verantwoordelijk voor voldoende capaciteit op het netwerk zodat ingrijpen eigenlijk niet nodig hoeft te zijn.”

Of er controle komt op welke diensten voorrang krijgen en of providers misbruik van de mogelijkheid is niet bekend.

Providers mogen overigens wel andere prijzen toekennen aan grotere databundels en bundels met hogere internetsnelheden. Nederland is na Chili het tweede land waar netneutraliteit in de wet is opgenomen.