AMSTERDAM – Google is in de Verenigde Staten het onderwerp van verschillende overheidsonderzoeken en heeft bovendien een soort dagvaarding gekregen van de markttoezichthouder.

Dat berichten Amerikaanse media donderdag op basis van bronnen betrokken bij de verschillende zaken.

Alle onderzoeken richten zich op misbruik van de machtspositie op de zoekmarkt. Google zou het concurrenten bewust lastig maken. The Wall Street Journal maakt melding van een civiele variant van een dagvaarding namens markttoezichthouder FTC.

Naast het onderzoek van de waakhond zouden ook ten minste drie Amerikaanse staten onderzoek doen naar de zoekgigant en het misbruiken van de machtspositie. Het zou in ieder geval gaan om de staten California, Ohio en New York.

Geen van de betrokken partijen willen reageren op de berichten. Eerder gingen er al geruchten over een onderzoek in Ohio en Wisconsin.

Onderzoeken Europa

De positie van Google wordt ook al onderzocht in Frankrijk en in Europa als geheel. Sinds de uitbreiding van de diensten van de zoekgigant klagen concurrenten dat Google zich schuldig zou maken aan concurrentievervalsing.

In Frankrijk wordt de zoekgigant beschuldigd van het bemoeilijken van de activiteiten van concurrenten. Google zou de dominante positie misbruiken door concurrenten in de zoekresultaten bewust minder relevant te maken.

Daarnaast loopt er een onderzoek van de Europese Commissie na klachten over concurrentievervalsing uit onder meer het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.