AMSTERDAM – De tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss zijn een nieuwe rechtszaak begonnen tegen Mark Zuckerberg en Facebook. Dit nadat een al zeven jaar durende juridische strijd donderdag beëindigd werd.

De broers hebben in de staat Massachusetts een nieuwe aanklacht ingediend, schrijft Reuters.

De rechtbank moet onderzoeken of Facebook bewust of per ongeluk informatie heeft achtergehouden in de inmiddels afgesloten rechtszaak.

Schikking

Donderdag werd na zeven jaar de juridische strijd afgerond door een schikking te accepteren. Volgens de Winklevossbroers heeft Mark Zuckerberg het idee voor netwerksite Facebook van hen gestolen.

Zuckerberg bood de broers 65 miljoen dollar (45 miljoen euro) in contanten en aandelen. De broers stelden recht te hebben op meer geld, maar gingen uiteindelijk na jarenlange strijd akkoord met het voorstel. De schikking is inmiddels 200 miljoen dollar (140 miljoen euro) waard.

Nieuwe aanklacht

Toch zijn de Winklevossbroers vrijdag een nieuwe rechtszaak begonnen waarin ze de rechter vragen te onderzoeken of Facebook bewust documenten heeft achtergehouden die zouden bewijzen dat het idee voor Facebook gestolen is.

De broers stellen dat de documenten bestaan en bij de eerdere rechtszaak hadden moeten worden gevoegd. Facebook reageert laconiek: “Dit zijn oude en ongegronde beschuldigingen die al door verschillende rechtbanken zijn overwogen en afgewezen.”

Tyler en Cameron hebben inderdaad tijdens de eerdere rechtszaken al gesproken over de documenten en stelden op basis van de in deze documenten opgeslagen communicatie dat de schikking te laag was.

Waarom de broers de schikking donderdag toch geaccepteerd hebben en een nieuwe rechtszaak zijn begonnen op vrijwel dezelfde argumenten is niet bekend.

Klasgenoten

De broers Winklevoss waren klasgenoten van Zuckerberg op de Universiteit van Harvard. Ze zeggen dat ze hem inhuurden om de software voor hun sociale netwerksite ConnectU af te maken.

Maar Zuckerberg zou de code hebben gepikt en in 2004 Facebook zijn begonnen. De ruzie is verfilmd in The Social Network. Die film werd eerder dit jaar onderscheiden met drie Oscars.