LEIDSCHENDAM - Winkelen via internet, internetbankieren en onlinediensten als e-mail en Facebook moeten veel veiliger, menen de gebruikers ervan.

Vier op de tien Nederlanders is bovendien terughoudend met het delen van gegevens via internet.

Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde resultaten van een enquête door onderzoeksbureau CentERdata in Tilburg in samenwerking met ICT-platform ECP-EPN onder ruim 2500 Nederlanders.

Volgens ECP-EPN hebben berichten over fraude en hacken een nadelige invloed op het vertrouwen in onlinediensten. Toch zijn de feitelijke ervaringen met onregelmatigheden relatief laag. Van de respondenten die internetbankieren (84 procent) vindt 4 procent dat dit veiliger moet.

Bij 4 procent van hen is wel eens van een rekening ten onrechte geld afgeboekt. Bij eenzelfde percentage is de rekening door de bank ooit geblokkeerd omdat onbekenden probeerden toegang te krijgen.

Webshops

Van de ondervraagden doet driekwart aankopen via webshops, maar 7 procent van hen vindt dit onveilig. Een vijfde denkt vaker online iets te bestellen wanneer dit veiliger zou zijn. Maar het aantal dat werkelijk problemen heeft ondervonden (zoals onterecht afschrijven van geld, of niet leveren van de bestelling) is minder dan 4 procent.

Uit de enquête blijkt verder dat 14 procent helemaal geen gebruik maakt van diensten op internet. Van degenen die dat wel doen heeft 13 procent wel eens te maken gehad met verlies van gegevens door technisch falen. Bijna twee derde van de gebruikers van deze diensten vindt dat de veiligheid daarvan groter moet.