AMSTERDAM – Het debat over netneutraliteit zal, nu de nieuwe wetgeving in Nederland is aangenomen, ook in andere landen gaan losbarsten. Dat zegt Minister verhagen in een interview met NU.nl.

Gisteren gaf de Tweede Kamer goedkeuring aan de nieuwe Telecomwet, die netneutraliteit garandeert. Verhagen toont zich in het interview verheugd met de maatregelen die blokkeren van diensten als Skype of WhatsApp onmogelijk maken.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) doet nog onderzoek naar providers en netneutraliteit in heel Europa. De uitkomst hiervan wordt aan het eind van het jaar verwacht. Kroes noemde de Nederlandse wet daarom prematuur.

Prematuur

Verhagen is het hier niet mee eens. "Dat is ook de reden dat ik de ideeën die in de Kamer leefden omtrent dit onderwerp heb omarmd. We zaten hier in een andere situatie vergeleken met de andere Europese landen."

De minister verwijst daarmee naar de plannen van onder meer KPN om bepaalde mobiele internetdiensten extra te belasten.

Cookies

Naast netneutraliteit dienden PVV en de PvdA een amendement in dat ervoor zorgt dat de consument expliciet toestemming moet geven voor cookies die het surfgedrag registreren.

Volgens Verhagen staat het amendement haaks op wat de Europese Commissie adviseert. “Eurocommissaris Kroes wijst duidelijk op het van belang een gelijk speelveld te hebben in Europa waardoor Nederlandse bedrijven kunnen concurreren. Volgens haar is de wijziging niet nodig voor de privacy omdat we het Europees goed afgesproken hadden.”

Blokkeren

Ook vreest Verhagen dat het in het uiterste geval kan leiden tot gedoe met buitenlandse sites. “De Nederlandse wetgeving kan ik van toepassing laten zijn op de Nederlandse bedrijven. Maar mensen zitten echt niet te wachten op geblokkeerde buitenlandse sites omdat er geen hele expliciete toestemming is gegeven zoals dit amendement wil."

"Gelukkig is het amendement wel afgezwakt na mijn eerdere kritiek. Daar ben ik blij mee. Dat scheelt.”

Lees het volledige interview met minister Verhagen