AMSTERDAM – Volgens onderzoek onder ruim achtduizend respondenten maken evenveel Nederlanders gebruik van Hyves als van Facebook en is Hyves qua actieve gebruikers dus niet langer groter dan de Amerikaanse concurrent.

Dat stelt Newcom Research donderdag op basis van het eigen onderzoek.

Ruim achtduizend mensen werd van eind mei tot begin juni gevraagd van welke sociale media zij op dat moment gebruikmaakten. De antwoorden resulteerden in gelijke cijfers voor Hyves en Facebook.

4,8 miljoen

Volgens Newcom maken van beide netwerken ruim 4,8 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder gebruik. Het dagelijks gebruik van Facebook zou echter hoger liggen dan dat van Hyves. 44 procent van de Facebookgebruikers komt dagelijks op de website, Bij Hyves is dit 34 procent.

Het is al een tijd duidelijk dat Facebook harder groeit dan Hyves en het Nederlandse netwerk soms zelfs krimpt. Qua totaal aantal leden neemt Hyves echter nog altijd ruim de koppositie in.

Facebook telde aan het begin van 2011 zo’n 3,5 miljoen Nederlandse leden. Hyves heeft zo’n acht tot negen miljoen Nederlandse leden. In april stelde het Nederlandse netwerk zo’n 5,5 miljoen unieke gebruikers per maand te hebben.

Enorme groei

De cijfers van Newcom spreken eerdere cijfers dus tegen en zouden betekenen dat Facebook een enorme groei zou hebben doorgemaakt in het afgelopen half jaar.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat wat betreft leden van 20 tot 40 jaar de twee sociale netwerksites elkaar niet veel ontlopen. Over het algemeen wordt gedacht dat Hyves vooral gebruikers tot 20 jaar trekt.

Toch zijn de percentages in de doelgroep 20 tot 40 jaar nagenoeg gelijk. 60 procent gebruikt Facebook en 55 procent gebruikt Hyves.