AMSTERDAM – Vodafone komt met nieuwe abonnementen nadat de Tweede Kamer woensdag netneutraliteit heeft opgenomen in de Telecomwet. Ook KPN wijzigt de plannen.

Dat bevestigt Vodafone tegenover NU.nl.

Netneutraliteit houdt in dat bepaald internetverkeer geen voorrang mag krijgen boven ander internetverkeer. Ook is het extra belasten of blokkeren van specifieke internetdiensten verboden.

Vodafone hanteert in de huidige mobiele abonnementen een aparte Blox, een soort bundel, voor VoIP-diensten als Skype, waarmee gebruikers bellen over het internet.

Betaalbaarheid

“We betreuren de haast waarmee dit proces is doorlopen. Wij verwachten, zoals eerder aangegeven, dat de beperking van keuzemogelijkheden gevolgen heeft voor de betaalbaarheid en adoptie van mobiel internet als nieuwe technologie”, aldus de provider.

“We zullen ons uiterste best doen om binnen de nieuwe kaders zo snel mogelijk met nieuwe abonnementen te komen die tegemoetkomen aan verschillende klantbehoeften.”

Details over de nieuwe abonnementen maakt Vodafone nog niet bekend.

KPN

De Tweede Kamer besloot netneutraliteit in de wet vast te leggen nadat KPN bekendmaakte deze zomer nieuwe abonnementen te willen invoeren. Daarbij zouden bepaalde mobiele internetdiensten extra geld kosten. Bij Vodafone was dit dus al het geval bij VoIP.

KPN liet eerder al weten te vrezen voor een prijsstijging van mobiel internet. Nu stelt de provider dat het liever gezien had dat de Tweede Kamer meer tijd had genomen voor de wetswijziging. "Dan had ook het oordeel van de Europese Commissie meegewogen kunnen worden." De conclusies van een Europees onderzoek naar netneutraliteit volgen aan het eind van dit jaar.

"Nu een meerderheid voor de wetswijziging heeft gestemd, houden we hier uiteraard rekening mee bij de ontwikkeling van onze nieuwe abonnementen. De nieuwe abonnemementen zullen we deze zomer presenteren."