AMSTERDAM – Australië pleit voor een wereldwijde aanpak van hackers en voert zelf een aantal wetswijzigingen door waardoor persoonlijke informatie langer opgeslagen mag worden door providers.

Dat kondigt Robert McClelland, procureur-generaal van Australië, aan tegenover Reuters. De acties volgen na verschillende aanvallen op internationale bedrijven als Sony en op overheden.

De afgelopen weken is de hackersgroep LulzSec erg actief. Naast een aanval op Sony, de Amerikaanse senaat en de CIA werd ook een aanval uitgevoerd op de Amerikaanse bank Citigroup. Ook in Australië worden steeds meer aanvallen geregistreerd.

Internationaal

Volgens McClelland is het daarom tijd voor actie. “Geen enkele natie kan deze problemen alleen tegenhouden. Een internationale samenwerking is essentieel.” Australië zal zich binnenkort dan ook aansluiten bij een Europees initiatief voor samenwerking op het gebied van cybercrime genaamd the Council of Europe Convention on Cybercrime.

Meer dan veertig landen hebben zich al aangesloten of zullen dit op korte termijn doen. Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan maken deel uit van het initiatief.

Nieuwe wetten

Australië zal bovendien ook proberen een aantal nationale wetten te wijzigen waardoor hackers gemakkelijker opgespoord en aangepakt kunnen worden. Zo wil McClelland dat de Australische politie en opsporingsdiensten providers kunnen verplichten bepaalde informatie langer op te slaan dan nu toegestaan is.

De wetten moeten nog wel goedgekeurd worden door het parlement.

Websites gewist

Woensdag werd ook duidelijk dat de Australische webhost Distribute.IT na een aanval afgelopen weekend bijna vijfduizend websites is kwijtgeraakt. De schade aan verschillende servers kan waarschijnlijk niet meer hersteld worden.

Omdat ook back-ups verloren zijn gegaan, zijn zeker 4800 Australiërs hun website kwijt, blijkt uit een verklaring van het bedrijf.