AMSTERDAM - Het militaire bewind in Egypte herinnert zich het aandeel van sociale media in de Egyptische revolutie en peilt op Facebook de populariteit van achttien presidentskandidaten.

De interimregering die het leger na de democratische revolutie in het zadel hielp hoopt zo critici te tonen wel degelijk een democratische inborst te hebben.

Donderdag waren al meer dan honderdduizend stemmen uitgebracht. De hervormingsgezinde Mohamed ElBaradei, met 35 procent van de stemmen, wordt gevolgd door de prominente islamgeleerde Mohammed Selim al-Awa.

Van een reeks vertrouwelingen van het regime van de in februari verdreven president Hosni Mubarak scoort diens voormalige inlichtenchef Omar Suleiman het best. Maar noch Suleiman, noch een progressief buitenbeentje als tv-presentatrice Bothaina Kamel, kan voorlopig op veel steun rekenen.

Fris en vernieuwend

Na dertig jaar in de ijzeren greep van Mubarak doet een door de regering uitgeschreven Facebook-peiling fris en vernieuwend aan. Maar skeptici zien in de internetactie slechts een poging van het regime de kandidaten van haar voorkeur aan de man te brengen.

Politiek analist Emad Gad vermoedt dat het leger wil onderzoeken wie van de favorieten de meeste steun geniet. Ook kan het op grond van de peiling inschatten of de meningen zo verdeeld zijn dat een vertrouweling van de militairen kans zou maken te worden verkozen.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrust in de rest van het Midden-Oosten