AMSTERDAM – De Britse politie heeft samen met de Amerikaanse FBI een 19-jarige man opgepakt in verband met aanvallen van de hackersgroep LulzSec.

Scotland Yard heeft tegenover AFP bevestigd dat de arrestatie verbonden is aan LulzSec. SkyNews meldt dat de man het brein zou zijn achter de groep.

De politie laat in een verklaring weten dat het gelooft dat de arrestant een significante rol speelt binnen de groep. LulzSec is onder meer verantwoordelijk voor aanvallen op Sony, de CIA en de Amerikaanse senaat.

De man werd opgepakt in een woning in Wickford, Essex. Hij wordt verdacht van fraude en computermisbruik. De verdachte wordt verhoord op een politiebureau in Londen.

LulzSec

LulzSec bestaat naar verluidt uit voormalig leden van de activistengroep Anonymous. Deze groep was betrokken bij bijvoorbeeld de opstand in de Arabische wereld. Anonymous viel onder meer websites van de overheid van Egypte en Tunesië aan.

Anonymous spreekt overigens tegen dat de man het brein achter de groep LulzSec zou zijn. Op Twitter laten zij weten dat alle zes de leden veilig zijn.

Overheidsinformatie

Maandag werd bekend dat de twee groeperingen gaan samenwerken. LulzSec stapt over van het publiceren van wachtwoorden en gebruikersnamen van consumenten naar het openbaar maken van overheidsinformatie.