AMSTERDAM – Bittorrent Inc. is aangeklaagd wegens het schenden van een patent in het peer-to-peer systeem waarvan Utorrent en Bittorrent Mainline gebruikmaken. De aanklacht kan grote gevolgen hebben voor hoe Bittorent nu opereert.

Dat schrijft Torrentfreak.com. De website ontdekte een aanklacht van een bedrijf genaamd Tranz-Send Broadcasting Network.

Het bedrijf voerde in 1999 een verzoek in voor het verkrijgen van een patent waarop Bittorrent nu inbreuk zou maken. In 2007 werd het patent toegekend.

Het betreffende patent staat bekend onder de naam ‘Media file distribution with adaptive transmission protocols’ en omschrijft een filesharingsysteem dat bestaat uit een database met bestanden, een programma waarmee de overdracht van deze bestanden wordt geregeld en een server waar via alles wordt verspreid.

Rechter

De precieze omschrijving van het patent is nog veel technischer en een rechter moet nu gaan onderzoeken of deze omschrijving van toepassing is op het systeem van Bittorrent waarmee gebruikers bestanden kunnen uitwisselen en downloaden.

Volgens Tranz-Send heeft het bedrijf aanzienlijke financiële schade geleden door Bittorrent en het bedrijf eist dan ook een schadevergoeding. Torrentfreak spreekt van verregaande gevolgen voor het systeem van Bittorrent als een rechter Tranz-Send in het gelijk stelt.