RIJSWIJK - Naarmate smartphones mooier en geavanceerder worden, neemt het risico dat ze stuk gaan toe. Het vervangen van onderdelen, zoals een glasplaatje, loopt al gauw in de papieren. De verzekeraars constateren een opmerkelijke stijging.

Zonder een direct verband te kunnen aantonen, ontdekte het Verbond van Verzekeraars onlangs dat de introductie van nieuwe smartphones gepaard gaat met een piek in claims.

''Een direct verband is er niet omdat verzekeraars niet registreren welk electronicaproduct een verzekerde claimt, maar opvallend is het zeker'', zei statisticus Michel Bel van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek.

Wat dan opviel, is dat bij de lancering van een nieuw slim mobieltje het aantal claims in de categorieën inboedel en huiselekronica ''aanzienlijk steeg''.

iPhone

Zo zagen de statistici het aantal beroepen op de inboedelverzekering bij de introductie van de iPhone 3 oplopen van de gebruikelijke 15.000 tot 20.000 meldingen per maand naar 25.000. Bij de lancering van de iPhone 4 was het verschil nog opvallender; toen werden meer dan 35.000 meldingen geregistreerd.

Bij meldingen voor huiselektronica is eenzelfde trend zichtbaar, er waren tot wel vier keer meer meldingen. De mate van populariteit, of fragiliteit, lijkt ook af te meten aan de cijfers.

Bij de introductie van de Samsung Galaxy S was ook een piek waarneembaar, maar die was kleiner dan bij de iPhone. Het is niet bekend of het aantal claims vergeleken is met de verkoopcijfers.