AMSTERDAM - Navigatiebedrijf TomTom heeft een gratis applicatie ontwikkeld voor de iPhone en Android-telefoons, waarmee gebruikers nadat ze de auto hebben geparkeerd te voet naar de plaats van bestemming kunnen navigeren.

Dat maakte TomTom maandag bekend.

TomTom Places koppelt de locatie van bedrijven aan de locatie van de gebruiker. Zo kan een gebruiker zoeken op een bedrijfsnaam, maar ook op een type bedrijf, product of dienst in de buurt, zoals 'supermarkt', 'pinautomaat' of 'brood'.

De informatie over de bedrijfslocaties is afkomstig van het internet, bestaande TomTom-gegevens en van de lokale Gouden Gids. Bedrijven kunnen tegen betaling zorgen dat ze hoog in de lijst met zoekresultaten komen. Zo boort het navigatiebedrijf een nieuwe inkomstenbron aan.

Google

TomTom komt met de zoekservice voor de smartphone, genaamd Places, nog meer in het vaarwater van internetgigant Google. ''Een belangrijk verschil met Google is dat wij meer lokaal zijn gericht. Je kunt gemakkelijker zoeken in de eigen taal'', zei Luciën Groenhuijzen, directeur van TomTom Places, in een toelichting.

De applicatie voor de iPhone komt deze zomer op de markt, de Android-applicatie volgt na de zomer. TomTom Places kan ook op bestaande navigatiesystemen worden gedownload.

In eerste instantie is de dienst beschikbaar in Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Portugal. Mensen kunnen in de Engelse taal en in het Nederlands, Duits, Frans, Portugees en Deens zoeken.

Eind 2009 nam TomTom de digitale bedrijvengids iLocal over. Hiermee kreeg het kennis in huis om het internet te doorzoeken op relevante gegevens.