AMSTERDAM - De internetwinkel SplinQ mag boeken blijven verkopen via de zogenoemde 'cashback'-constructie. Dat blijkt uit een arrest op de website van het gerechtshof van Amsterdam.

Bij het verkopen middels 'cashback' betaalt een koper in eerste instantie de volle prijs voor een product.

Na de transactie krijgt de koper een deel van het aankoopbedrag terug dankzij advertenties voor het product op de site van SplinQ. Netto betaalt een klant hierdoor dus minder voor bijvoorbeeld een boek.

Het Commissariaat voor de Media had bezwaar gemaakt tegen deze wijze van verkopen. De netto prijs valt dan namelijk onder de wettelijk vastgestelde minimumprijs. Maar het gerechtshof heeft besloten dat de website de boeken voor de wettelijk afgesproken prijs aanbiedt en dus niet in overtreding is.

Eerste

De uitspraak geldt in principe alleen voor deze ene webwinkel.

SplinQ is de eerste website die in Nederland op deze wijze producten aanbiedt. De site verkoopt producten van vijfhonderd bedrijven, waaronder ook elektronica, reizen, geluidsdragers en kleding. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is verkopen via de 'cashback'-constructie al jaren in zwang.

Het Commissariaat voor de Media gaat in cassatie. ''Het arrest van het Hof Amsterdam heeft betrekking op één specifieke vorm van korting. De Wet op de vaste boekenprijs blijft onverkort van toepassing. Het Commissariaat volgt het Hof echter niet in zijn oordeel en zal dan ook overwegen cassatie inte stellen'', aldus het Commissariaat in een reactie.