DEN HAAG - De Algemene Rekenkamer heeft kritiek op de manier waarop het belangrijkste ict-systeem bij de politie is ontwikkeld.

Burgemeesters, korpschefs en het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben niet goed samengewerkt, met een product tot gevolg dat niet gebruiksvriendelijk voor de agent is.

Dat blijkt uit een conceptversie van het rapport van de Algemene Rekenkamer. Ingewijden hebben berichtgeving daarover in de Volkskrant zaterdag bevestigd.

Het definitieve rapport, inclusief een reactie van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) die nu verantwoordelijk is voor de politie, verschijnt komende donderdag.

Aandringen

Het onderzoek van de Rekenkamer kwam er op aandringen van de Tweede Kamer vorig najaar.

De rekenkamer keek niet alleen naar het systeem Basisvoorziening Handhaving (BVH), maar ook naar andere ict-systemen die van belang zijn zodra de politie is omgevormd naar een nationale politie. Het BHV-systeem is bedoeld voor handhavingstaken zoals het registreren van aangiften.

In het rapport constateert de Rekenkamer onder meer dat de agent in elk geval de afgelopen jaren niet centraal heeft gestaan bij het ontwikkelen van ict binnen de politie. De systemen zijn daardoor niet gebruiksvriendelijk.