AMSTERDAM – De hackersgroep genaamd LulzSec heeft 62.000 wachtwoorden van e-mailadressen van Australische overheidsinstellingen, scholen en universiteiten online gezet.

Dat heeft zij via Twitter laten weten.

Volgens LulzSec gaat het om een willekeurige greep uit een grote verzameling gegevens die zij de afgelopen tijd heeft buitgemaakt. “Vraag dus niet van welke websites de gegevens precies afkomstig zijn en hoe oud ze zijn, want dat weten we niet.”

Onder de slachtoffers zouden in ieder geval acht Australische universiteiten en twee scholen zijn. Volgens LulzSec hebben 3200 mensen de gegevens gedownload binnen de eerste 24 uur dat deze online stonden.

In de lijst die LulzSec heeft gepubliceerd, komen ook wachtwoorden van ruim twintig Nederlandse mailadressen voor. Dat meldt Webwereld. Onder hen is een Nederlandse arts wiens Paypal-rekening 200 euro lichter is gemaakt door iemand die de lijst heeft gedownload.

CIA

Donderdag beweerde LulzSec nog de website van de CIA te hebben gehacked. Hierdoor was deze enige tijd onbereikbaar. Eerder hackte de groep ook al websites van onder meer Sony en Nintendo.

Het doel van de acties is volgens LulzSec aan te tonen hoe slecht de beveiliging van de websites van veel grote bedrijven in elkaar zit.