DEN HAAG – Het CDA en de PVV willen in een debat van minister Schippers (Volksgezondheid) weten hoe het zit met een door de zorgsector opgezet Elektronisch Patiëntendossier.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich met name zorgen over de privacywaarborg. Dit was de reden dat de Eerste Kamer het voorstel voor een EPD naar de prullenbak verwees.

Woensdag onthulde Webwereld dat de zorgsector alsnog zelf een systeem wil gaan bouwen op basis van de voor het EPD ontwikkelde techniek. Via het zogeheten landelijke schakelpunt (LSP) worden de diverse medische databases gekoppeld. 

SP-Kamerlid Renske Leijten kondigde eerder samen met de PVV al een motie aan om de minister op te roepen het LSP niet aan de marktpartijen over te dragen.

Inventariseren

De NICTIZ, de organisatie die in opdracht van het ministerie de technische infrastructuur van het EPD ontwikkelt, zou van Schippers drie maanden de tijd hebben gekregen om te inventariseren of de zorgsector deze infrastructuur kan overnemen.

Voor 11 juli komen zij met een voorstel. Omtzigt wil daarom voor het zomerreces, dat begin juli begint, een debat met Schippers.

Privacygevoelig

De privatisering van het EPD zou voor problemen kunnen zorgen met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het CBP is zeer kritisch over toegang tot privacygevoelige gegevens door private partijen, waaronder zorgverzekeraars.

Schippers zou daarom het CBP willen betrekken bij de ontwikkeling van het private EPD. Omtzigt vraagt zich af waarom de patiëntenorganisaties niet aan tafel zitten.

Ook wil Omtzigt van de minister weten of mensen bij het nieuwe EPD-systeem toestemming moeten geven voor het opslaan van de medische gegevens in de databases.