AMSTERDAM – Nederlandse zorgverleners willen de infrastructuur van het elektronisch patientendossier (EPD) behouden. Daarmee lijkt de privatisering van het EPD toch door te gaan.

Het Nederlands ICT Instituut voor de Zorg (Nictiz) onderzocht op verzoek van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) of de zorgsector door wil gaan met het koppelen van gegevens in het landelijk schakelpunt (LSP).

Daar is volgens het instituut positief op gereageerd, zegt een woordvoerder tegen Webwereld. Zij zijn nu aan het kijken naar de financiering.

Het wetsvoorstel voor het landelijk EPD werd begin april verworpen door de Eerste Kamer. De Tweede Kamer stemde daar in 2009 al in met de verplichte elektronische uitwisseling van medische gegevens.

Maar volgens de Senaat is de landelijke opzet nu niet veilig genoeg.

Infrastructuur

De minister zei na het verwerpen van het wetsvoorstel: ''Het landelijk schakelpunt zou in de lucht kunnen blijven, maar dan moeten de zorgaanbieders en artsen daar nu zelf de schouders onder gaan zetten, ook financieel.''

Schippers gaf Nictiz drie maanden de tijd om te inventariseren of sector zelf de infrastructuur onder het EPD kan overnemen. heeft van de minister mee aan de slag gegaan. Door de infrastructuur van het EPD te behouden, worden medische gegevens wel aan elkaar gekoppeld in het LSP, maar komen ze niet terecht in een landelijke database.

Medische gegevens blijven in elke database staan, maar worden getagd met het burgerservicenummer (BSN). Zorgverleners kunnen gegevens van patiënten vervolgens oproepen via het BSN, schrijft Webwereld.

Onderzoek

De SP wil dat er een parlementair onderzoek komt naar het EPD. SP-Kamerlid Renske Leijten zei eind mei tijdens een debat in de Tweede Kamer zich zorgen te maken nu het EPD aan de markt wordt overgelaten.

De overheid heeft volgens haar dan geen zicht op wat er met privacygevoelige informatie gebeurt. Leijten wil dat het EPD helemaal van tafel gaat.

Minister Schippers beloofde de Kamer toen dat cruciale momenten in de besluitvorming en de rol van eigenlijk alle betrokkenen worden bezien. Ze kondigde aan onderzoek te gaan doen naar het project.