NEW YORK - Amerikaanse mededingingsautoriteiten hebben zoekmachinegigant Google toestemming gegeven om te proberen voor 900 miljoen dollar (ongeveer 626 miljoen euro) high-tech patenten van het Canadese telecombedrijf Nortel te kopen.

Dat berichtte zakenkrant The Wall Street Journal woensdag op basis van ingewijden.

Het ministerie van Justitie kwam na uitgebreid onderzoek tot de conclusie dat een overname door Google van de patenten niet leidt tot verstoring van de markt.

Volgens de bronnen van de krant, hebben ook Apple en Blackberry-maker Research in Motion (RIM) belangstelling voor de beschermde uitvindingen van Nortel.

Bezwaar

Afgelopen maandag dienden softwareconcern Microsoft, en telecombedrijven AT&T en Verizon Communications bezwaar in tegen de verkoop. Zij claimen dat de koper van de technische snufjes een te groot voordeel in de markt zou krijgen.

Ook computerfabrikant Hewlett-Packard en mobieltjesmaker Nokia trokken aan de bel.

Nieuwe manieren

Google presenteerde dinsdagavond nog nieuwe manieren om te zoeken op internet. Zo kunnen bedrijven voortaan worden gevonden met een druk op het scherm op de Google-zoekpagina en er kan meer gedaan worden met het vinden van locaties via de smartphone.

Ook kan bijvoorbeeld op de tablet voortaan gezocht worden door de zoekterm in te spreken in de ingebouwde microfoon of speaker.