AMSTERDAM - Google brengt een aantal functionaliteiten van zijn mobiele diensten naar de desktop. Onder meer de spraakgestuurde zoekmachine Google Voice Search is straks ook op een gewone computer beschikbaar.

Dat heeft het bedrijf dinsdagavond (Nederlandse tijd) in San Francisco bekendgemaakt. Volgens de zoekgigant groeit het gebruik van de mobiele versie van Google in een tempo dat vergelijkbaar is met dat van de reguliere zoekmachine in zijn beginjaren. In twee jaar tijd is het mobiele dataverkeer op het netwerk van Google vervijfvoudigd.

Van het spraakgestuurde Google Voice Search wordt volgens het bedrijf veel gebruikgemaakt. Dagelijks zou ongeveer twee jaar aan zoekopdrachten worden ingesproken. De dienst, die momenteel alleen in het Engels werkt, is op mobiele telefoons populair omdat het dan niet nodig is een zoekopdracht in te voeren op een klein aanraakscherm.

Spelling

Google integreert die dienst nu in de 'gewone' versie van zijn zoekmachine. Gebruikers van Googles eigen webbrowser Chrome kunnen ook achter de pc hun zoekopdrachten inspreken. Het bedrijf denkt dat dat vooral handig is bij lange, ingewikkelde zoekopdrachten, of bij zoektermen waarvan de gebruiker de correcte spelling niet kent. Voorlopig is de spraakgestuurde dienst, net als de mobiele variant, alleen beschikbaar op Googles Engelstalige site google.com.

Naast Google Voice Search brengt het bedrijf ook zijn experimentele dienst Google Goggles naar de desktop. Met Goggles kunnen gebruikers met de camera van hun mobieltje een foto maken, en Google laten zoeken naar meer informatie over het vastgelegde object.

Vakantiefoto's

Met Search by Image, dat in veertig talen beschikbaar is, kunnen gebruikers foto's uploaden waarna de zoekmachine vaststelt wat daarop te zien is. Volgens Google kan dat bijvoorbeeld handig zijn om te achterhalen welke bezienswaardigheid er ook weer op een oude vakantiefoto staat.

Instant

Verder maakte Google dinsdag bekend verder voort te borduren op zijn dienst Google Instant. Met Google Instant worden resultaten al weergegeven als de gebruiker zijn zoektermen nog aan het intikken is, wat volgens Google veel tijd bespaart. De functionaliteit wordt binnenkort uitgebreid naar Google Images, waarmee afbeeldingen kunnen worden gezocht.

Ook presenteerde het bedrijf het nieuwe Instant Pages. Daarmee wordt het eerste zoekresultaat op de achtergrond alvast geladen, zodat die site direct volledig beschikbaar is op het moment dat de gebruiker op de link klikt.

Ook Instant Pages werkt in eerste instantie alleen in Chrome. Bovendien is daar op dit moment nog een experimentele betaversie van die browser voor nodig.